Een ogenblik geduld a.u.b.

Overgewichtcijfers kinderen 2022 gepubliceerd

door sanne

De nieuwste overgewicht cijfers zijn gepubliceerd op de gezondheidsatlas

Voor de cijfers op de Gezondheidsatlas is gebruik gemaakt van de BMI waarden van kinderen van 2 jaar, 3/4 jaar, 5/6 jaar, 10/11 jaar en 13/14 jaar. Klik hier om de meest recente cijfers te bekijken.

Let op: Sommige percentages kunnen (onverwacht) hoog zijn. Een mogelijke verklaring hiervoor zijn kleine aantallen (kinderen) die hebben deelgenomen aan het meetmoment.

 

De cijfers over overgewicht (incl. obesitas) zijn afkomstig uit de registratie van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Hollands Noorden. Tijdens de contactmomenten bepalen de verpleegkundige of arts het gewicht en de lengte van een kind. Met deze gegevens kan de BMI (body mass index) worden berekend. Met deze maat kun je zien of een kind een gezond gewicht heeft in verhouding tot zijn/haar lengte of dat het kind ondergewicht danwel overgewicht heeft. 

 

De BMI wordt berekend door het gewicht van het kind (in kilo’s) te delen door zijn lengte in het kwadraat (in meters). Voor het meten van overgewicht bij kinderen en jongeren gelden leeftijdsspecifieke grenswaarden van de BMI. Deze grenswaarden zijn lager dan bij volwassenen en zijn per leeftijdsjaar en apart voor jongens en meisjes vastgesteld (Klik hier voor de tabel met de BMI waarden.)

 

Vragen? Mail ons via epi@ggdhn.nl